Forside Indholdsfortegnelse
<< ForrigeNæste >>

Bilag E: Vínlandskortet

Kortet der kom for dagen i 1957, blev købt af Yale Universitetet for US$ 1 million, offentliggjort i oktober 1965, og er genstand for utrolige verbale slagsmål forskere imellem. De to lejre er delt mellem hvorvidt dette kort er originalt eller en forfalskning i stil med Kensingtonstenen. Argumenterne synes lige stærke på begge sider og jeg kan ikke sige hverken for eller imod de fremførte argumenter.

Jeg kan dog sige to ting med sikkerhed. Brugen af stednavne og placeringen af disse på kortet gør det umuligt at dette kort er fremstillet af en nordboer. At de britiske øer kaldes ”Den jydske ø” viser en uvidenhed en nordboer aldrig ville have haft. Kortet må derfor være fremstillet i det sydlige Europa. Jeg kan også sige at kartografen der fremstillede dette kort havde en endog meget dyb forståelse for historie og fejl til trods, en forståelse som i dag ikke mange forskere besidder.

Den seneste teori blev fremsat af norsk-amerikaneren Kirsten Seaver på et møde på Nationalmuseet i maj 2004. I hendes bog ”Maps, Myths and Men, the Story of the Vinland Map” (2004) argumenterer forfatteren for at kortet er en forfalskning gjort af østrigeren Josef Fischer i 1930’erne. Fischer var tysk jesuitterpræst og en kendt kortforsker. Forbindelsen mellem Fischer og Vinlandskortet består i at der på Vinlandskortet står at ”Leif og Bjarni sammen opdagede Amerika”. Ganske rigtigt siger Kirsten Seaver at disse oplysninger ikke findes i sagaerne. Hvad er nyt er at netop disse oplysninger opstår i en tysk historiebog fra 1765, som Fischer gentager i et af hans egne værker i begyndelsen af 1900 tallet.

Pergamentpapiret hvorpå kortet er tegnet er dateret til mellem år 1423 og 1445. Om dette er alle enige. Dette har selvklart ganske stor betydning for om Columbus havde et kort magen til dette med sig i år 1492. Jeg har dog medtaget kortet for at kommentere Snorres geografiske beskrivelse af folkevandringen hvor han siger ”Fór hann fyrst vestur í Garðaríki og þá suður í Saxland.”

Garðaríki lå på nordlig breddegard 50 i syd til 60 i nord. Saxland lå på nordlig breddegrad 54. En folkevandring fra Garðaríki til Saxland skulle derfor have været nedskrevet som ”mod vest” eller ”mod sydvest.”

Søren Thirslund forklarer i ”Vikingetidens navigation og Amerikas opdagelse” om den helt sensationelle opdagelse af magister C.L. Vebæk i 1948, hvor han i ruinerne af et nonnekloster i Siglufjörðr i Eystribygð, Grønland fandt en pejlskive, som efter forskernes mangeårige sure opstød nu er accepteret som et navigationsinstrument eller rettere et solkompas eller solpejlskive.

Solkompasset bekræfter at man allerede i 800 tallet e.Kr. havde fuld forståelse for bestemmelse af breddegrader, hvor man tidligere troede at en nøjagtig breddegrad først var mulig at bestemme i 1400 tallet. Imidlertid kunne man ikke fastlægge længdegrader før i 1700 tallet, og derfor er alle tidlige geografiske beskrivelser, som kortet ovenfor også viser, ”skæve.”

Ved at se på Vinlandskortet kan vi forstå hvorfor Snorre skriver at rejsen fra Garðaríki til Saxland er mod syd. Garðaríki på Vinlandskortet er øverst i højre hjørne i området hvor der står ”Kev” (Kiev) og ”Gothus” (Goterne). Dette var nord. Saxland ligger syd for det område på kortet der kaldes ”Dacia” (Danernes område). Dette var mod syd i samtidsforståelsen.

Derfor er der ingen misforståelse af Snorre når han skriver at rejsen fra Garðaríki til Saxland er mod syd for således blev verden opfattet i samtiden.

 

 

Indholdsfortegnelse
<< ForrigeNæste >>
 
Søgeværktøj
Fra Grímnismál (vers 32, Ældre Edda) ved vi at vor ven fra skov og have, det rødbrune egern Ratatoscr (sammensat af de oldengelske ord "ræt" + "tusc" med betydningen "Gnavertand"), er god til at frembringe svar på alt mellem himmel og jord. Nedenfor til højre fra billedet af Ratatoscr, fra Ólafur Brynjúlfsson: Gudeskrift m. bl.a. Ældre Edda (Edda Sæmundr) & Snorre Edda (1760), findes Google's søgeværktøj, der er tilpasset til at søge efter svar fra Asernes æt. Ifald søgeværktøjet ikke kan ses, højreklik på musen og genopfrisk (opdater) siden.
© Verasir.dk Asernes Æt • af Flemming Rickfors • E-mailHosting • En del af Fynhistorie.dk